Tableau interview Questions and Answers
tableau_questions.jpg

Tableau interview Questions and Answers

1.Can parameters have drop down list________.
a) yes
b) no
c) May be
d) Never

  • Ans :- a

2.Sets can be created on________
a) Dimensions
b)Measures

  • Ans:- a
    Explanation: In dimension field click on customer name again click on Create then you can see the option set

3.what is normal filter ?
a) Is used to filter the data.
b) Is used to view the filtering.
c) Is used to restrict the data.
d) Is used to hide the data.

  • Ans:- c

Normal filter is we can The normal filters in Tableau are independent of each other. It means each of the filter reads all the rows from the source data and creates its own result.

4.how many data types are available in tableau?
a)5
b)6
c)4
d)7

  • Ans:- b

5.what are the components of a dashboard?
a) vertical
b)horizontal
c) Image Extract
d) all of the above

  • Ans:- d
    Explanation: The components of a dashboard is vertical,horizontal,image extract.

 

 

6.How do you identify a continuous field in Tableau?
a) It is identified by a blue pill in the visualization.
b) It is identified by a green pill in a visualization.
c) It is preceded by a # symbol in the data window.
d) When added to the visualization, it produces distinct values.

  • Ans:- b
    Explanation: It is identified by a green pill in a visualization

7.How to get current date in tableau?
a)DATEADD (date_part, increment, date)
b) NOW()
c)Day (date)
d) DAY (Time)

  • Ans:- b
    Explanation:By using NOW() function we can get the current date.

8.What are The MAP Types in tableau?
a)symbol Maps
b) filled Maps
c)both a & b
d)none

  • Ans:- c
    Explanation:There are 2 map types available in Tableau i.e symbol map and filled map

9.For creating variable size bins we use _____________.
a) Sets
b) Groups
c) Edit[bins]
d) Table Calculations

  • Ans:- c

10.The icon associated with the field that has been grouped is a ______________.
a) Paper Clip
b) Set
c) Hash
d) Equal To

  • Ans:- a

11.The Highlighting action can be disabled for the entire workbook.
a) True
b) False

  • Ans:- a

12.Tableau displays measures over time as a ____________.
a) Bar
b) Line
c) Histogram
d) Scatter Plots

  • Ans:- a

13.what is groups?
a) category purpose
b) calculation field not possible in group
c) grouping purpose based on the some condition
d) calculation field.

  • Ans:- a

14.Does Tableau integrate with Hadoop/Hive Server?
a) HiveServer
b) Hadoop
c) both a&b
d) None

  • Ans:- both a&b

15.what is groups?
a) category purpose
b) calculation field not possible in group
c) grouping purpose based on the some condition

  • Ans:- a

16.What is the purpose of using page shelf?
a) The pages shelf lets you break a view into a series of pages so you can better analyze how a specific field affects the rest of the data in a view.
b) Helps to set up the pages no’s
c) Helps you in arranging the data.

  • Ans:- a

17.Dimensions typically holds which type of fields
a)numerical data
b) discrete qualitative data

  • Ans:- b

18.Dates are typically considered as
a) dimensions
b) measures

  • Ans:- a

19.Which of the below mentioned chart types always have bars sorted in descending order?
a) Gantt Chart
b)Pareto Chart
c)Combo Chart
d)Horizontal Bars

  • Ans:- b

20.Which of the following charts need binned data as mandatory?
a) Pie Chart
b)Box Plot
c)Histogram
d)Bullet Graphs

  • Ans:- c

21.If a field is represented in blue background, this denotes the field is
a) continuous
b)discrete
c)dimension
d)measure

  • Ans:- b

22.what are the important features of file menu?
a).export as version
b) print to pdf
c)export packaged workbook option
d) All of the above

  • Ans:- d

23.What are menu commands?
a) Format, Server, Help
b) File, Data, Worksheet, Dashboard
c) Analysis, Maps, Story
d) All of the above

  • Ans:- d

24.what is embedded data source in Tableau
a) associated with a workbook
b)independent of any workbook
c)entire data source
d) high-level security for the data

  • Ans:- a

25.what are important features in dashboard menu?
a) Actions
b) URL
c) Export image option
d) All of the above

  • Ans:- d

26.Is there a limit on storage space for the data on Tableau Public?
a) No
b) Yes

  • Ans:- b

27.what is mobile in tableau
a) High-resolutions thumbnails
b) High – level security for the data
c) Taking screenshot for the data
d) All of the data

  • Ans:- d

28.what is fact table?
a)The measurements, metrics or facts of a business process. It is located at the centre of a star schema or a snowflake schema surrounded by dimension tables.
b) SQL term that refers to combining two data sources into a single data source.
C) Tableau term that refers to combining two data

29.performance testing is available in tableau?
a)Yes
b)No

  • Ans:- a

30.can we combine database and flat file data in Tableau ?
a)Yes
b)No

  • Ans:- a

31.how much percent of the data Boxes indicate?
a)0.7
b)0.5
c)1
d)0.9

  • Ans:- b

32.Tableau Public is made for________
a)collaboration for any organization
b)made for individual use
c)anyone to publish interactive data online
d)let you read files saved in Tableau Desktop

  • Ans:- c

33.how does Tableau works?
a)analyze
b)share
c)connect
d)All of the above

  • Ans:- d

34.what is joining in tableau___________
a) Various connection information
b)entire data source
c)combinig data from the same source
d)accessible from anywhere

  • Ans:- c

35.what are the characterstics to distinguish data source____
a) connection Type ,live or live extract
b) Icon/Name
c)connects to
d) All of the above

  • Ans:- d

36.Tableau online is made for________
a)collaboration for any organization
b)Bussiness Intelligence in the cloud
c)made for individual use
d)Read files saved in Tableau Desktop

  • Ans:- b

37.How to connect data source in Tableau
a) you can connect to any supported data source with the connect to data dailog box
b) To build view of your data you must first connect Tableau to a data source.
c) select Data>connect to Data or press clt+D on your keyboard.You can also select to Data option on the start page.
d) All of the above

  • Ans:- d

38.what are the important features of story menu?
a)Run Update
b)Format
c)Export image option
d)All of the above

  • Ans:- d

39.what is story menu________
a) is used to create a new story which has many sheets or dashboards with related data.
b) is used for applying the various formatting options to enhance the look and feel of the dashboards created.
c) is used for building map views in Tableau.
d) is used for analyzing the data present in the sheet

  • Ans:- a

40.what is dashboard___
a)Represents the frequencies of values of a variable bucketed into ranges
b) a consolidated display of many worksheets and related information in a single place

  • Ans:- b

41.what is work sheet menu________
a) Is used to create new worksheet along with various display features like showing the title and captions etc
b) Is used to create a new story which has many sheets
c) Is used to create new dashboard along with various display features like showing the title and exporting image etc

  • Ans:- a

42.what are the data connection files
a) Various connection information
b) Independent of any workbook
c) High-level security for the data
d) Associated with a workbook

  • Ans:- a

43.what is fact table?
a)The measurements, metrics or facts of a business process. It is located at the centre of a star schema or a snowflake schema surrounded by dimension tables.
b) SQL term that refers to combining two data sources into a single data source.
C) Tableau term that refers to combining two data s

  • Ans:- a

44.can we combine database and flat file data in Tableau ?
a)Yes
b)No

  • Ans:- a

45.how much percent of the data Boxes indicate?
a)0.7
b)0.5
c)1
d)0.9

  • Ans:- b

46.what are the published data sources in tableau_____
a) associated with a workbook
b) independent of any workbook
c)high level security for the data

  • Ans:- b

47.what is heat maps
a) Heat maps to compare categorical data using color
b)packed bubble charts to display data in a cluster circles.

  • Ans:- a

48.What is crosstab?
a)Map Menu
b)string as date
c)Quick Filters
d)text table view

  • Ans:- d

 

 

49.Does tableau can connect to all the popular data sources which are widely use?
a)TWO
B)ONE
c)NO
d)YES

  • Ans:- d

50.Tableau’s native connectors can connect to the how many types of data sources________
a)other sources using ODBC
b)cloud systems
c)File system’s ,Relational systems
d)All of the above

  • Ans:- d

51.What is format pane in tableau ?
a) A part of the view that visually represents one are more rows in a data source .
b) A syntax that supports aggregation at dimensionalities other than the view level.
c) A pane that contains formatting settings that control the entire worksheet ,as well as individual fields in the view. When open, the format pane appears on the left side of the workbook.
d) A card to the left of the view where you can drag fields to control mark properties such as type color size,shape.

52.What is data source page
a) To publish the workbook in the server to be used by others
b) Display the fields of the data sources to which Tableau is connected.
c) To publish the source data used in work book.
d) A page where you can set up your data source.

  • Ans:- d

53.What is extract in Tableau
a) A saved subset of a data source that you can use to improve performance and analyse offline.
b) To publish the source data used in the workbook
c) Display the fields of the data sources to which tableau is connected.
d) To publish the sources data used in the workbook

  • Ans:- a

54.What is connect in Tableau_______
a)you can write serialization for leaf nodes, and then for parent nodes.
b)Tableau is designed to allow business people with no technical training to analyze their data efficiently.
c) connect Tableau to any database that you want to analyze.
d) Tableau allows anyone to easily connect to data ,then visualize and create interactive shares dashboards.

  • Ans:- c

55.What is trend line in tableau
a) Shows the progress of the value of a task or over period of time.
b) Predicting the future value of measure .
c) Used to predict the continuation of certain trend of a variable.it also helps to identify the correlation between two variables by observing the trend in both of them simultaneously.
d) A much advanced direct precise and ordered way of viewing large volume of data

  • Ans:- c

56.what is the meaning of paste sheets option in file menu
a) To set the language to be used in the report.
b) To see all the types of connections available and choose from it
c)To paste a sheet into the current workbook which is copied from another workbook
d) It is used to create a packaged workbook which will be shared with other users

  • Ans:- c

57.how to create a column alias in Tableau
a) By using NOW() function
b)In the menu Data -->New connection drag the table to the data pane to view data
c)use text tables to display the numbers associated with dimension members
d)In the menu Data -->New connection open the table meta data and click on the column name to create alias

  • Ans:- d

58.what is the meaning of Refresh All Extracts option in data menu__
a)to see the summary of the data used in the worksheet like count etc
b) to show the tooltip when hovering above various data fields
c)to refresh the data from source
d) used to define the fields in more than one data source for linking

  • Ans:- c

59.what are the important features in analysis menu______
a) Trend Lines
b)create and calculated field option
c)Trend Line
d) All of the above

60.what is the meaning of workbook Local option in file Menu?
a) to see all the types of connections available and choose from it
b) to paste sheet into the current workbook.
c) to create a packaged workbook which will be shared with other users
d) to set the language to be used in the report

  • Ans:- d

61.what is the meaning of Export Packaged Workbook option in file Menu?
a) to see all the types of connections available and choose from it
b) to paste sheet into the current workbook.
c) to create a packaged workbook which will be shared with other users
d) to set the language to be used in the report

  • Ans:- c

62.what is STRING in Tableau?
a) any sequence of one or more characters
b) any sequence of zero or more characters
c)any sequence of more than three characters
d) None of the above

  • Ans:- b

63.what is the workbook theme option in format menu_____
a)to apply theme to the entire workbook
b) to apply borders to fields displayed in the report
c)customize the size of the cells displaying the data
d) to assign a Title and caption to the reports

64.what is the Borders option in format menu
a)To customize the size of the cells displaying the data
b)to apply theme to the entire workbook
c)to apply borders to fields displayed in the report
d) assign a title and caption to the reports

  • Ans:- c

65.what is the create user filters in server menu?
a) to create filters on the worksheet to be applied by various users when the access the report
b)publish the source data used in the workbook
c)publish the workbook in the server to be used by others
d) Quick Filters

66.what is Run update option in dashboard menu?
a)used to export an image of the Dashboard
b) Is used to set the layout in terms of colours and sections of the dashboard
c)used to update the worksheet data or filters
d) link the dashboards sheets to external URLS

  • Ans:- b

67.what is tooltip option in worksheet menu
a)to show the tooltip when hovering above various data fields
b) to refresh the data from source
c) it is used to define the fields in more than one data source for linking
d) to see the summary of the data used in worksheet

  • Ans:- a

68.what are parameters in Tableau _____
a) Filter by according to the list
b) Filter each worksheet on a dashboard
c) Insert their values
d)none of the above

  • Ans:- c

69.what are Filters in Tableau
a) Filter each worksheet on a dashboard
b) Filter by according to the list
c) Insert their values
d)none of the above

  • Ans:- b

70.what is the bookmark in Tableau
a) to pulish the workbook in the server to be used by others
b)is used to publish the source data used in workbook
c).tbm file in the Bookmarks folder in the Tableau repository that contains a single worksheet
d)a user defined grouping of measures in the data source.

  • Ans:- b

71.how many types of LOD expressions available in Tableau
a) 4
b)2
c)3
d)1

  • Ans:- c
    Explanation: There are 3 types of LOD’S thier 1.FIXED LOD,2INCLUDE LOD,3.EXCLUDE LOD

72.how many types of sorting options are there in Tableau
a)2
b)4
c)3
d)1

  • Ans:- a
    Explanation: Manual sorting and adhoc sorting

73.how to improve performance in Tableau
a) if you set a lot of filters or have a large data source,the queries can be slow .you can set one or more context filters to improve performance.
b)Filter dimensions are the filters applied on the dimension fields
c)Filter dates are the filters applied on the date fields
d)Filter Measures are the filters applied on the measure fields

  • Ans:- a

74.what are the possible reasons for slow performance in Tableau
a)Test with another Tool
b) Use native drivers
c) Both A and B
d) None of the above

  • Ans:- c

75.what are the types of sortings in Tableau
a)Manual sorting
b) computed sorting
c) A and B
d) None of the above

  • Ans:- c

76.how many dimension fields we can combine to create one calculated field
a)2
b)3
c)4
d)1

  • Ans:- a

77.what is INCLUDE LOD in Tableau?
a)levels of detail expressions subtract dimensions from the view level of detail
b)This expressions compute values using the specified dimensions without reference to any other dimensions in the view
c)This level of detail expressions compute values using the specified dimensions in addition to whatever dimensions are in the view
d)none of the above

  • Ans:- c

78.we can search for names of fields by using which option
a) cloud systems
b) multiple
c)up and down
d)search box

  • Ans:- d

79.what is the edit relationship option in data menu________
a) It is used to define the fields in more than one data source for linking
b)to refresh the data from source
c)to show the tooltip when hovering above various data fields
d)to see the summary of the data used in the worksheet

80.what is Actions option in dashboard menu
a) used to set layout in terms of colours and sections of the dashboard
b) to update the worksheet data or filters used
c)is used to export image of the dashboard
d) to link the dashboard sheet to external URLS or other sheets.

  • Ans:- d

81.what is embedded data source in Tableau
a) associated with a workbook
b)independent of any workbook
c)entire data source
d) high-level security for the data

  • Ans:- a

Post Comments

Call Us whatsapp